Architecture-London-Design-Freehaus-Studies-Old-Forges-Barn-4.jpg
Architecture-London-Design-Freehaus-Studies-Old-Forges-Barn-5.jpg

Old Forge Barns

Located in the heart of the Cotswolds, the Old Forge Barns is a small two-bedroom residential annex fashioned from an existing stone stable and a new contemporary timber and large glass extension.

We were appointed by the clients to undertake a summertime daylight study and to propose suitable remedial measures to prevent overheating.

In order to assess the overheating issues, we modelled the building and context and ran simulations to analyse the impacts of light and heat on the space throughout a full year.

Having analysed the data, we were able to present a design solution that now mitigates summertime overheating caused by high angle sunlight whilst taking advantage of low angle winter time sun to offset heating demands in the colder months.

Tags: Studies

 

Client
Private

Client Advisor
Freehaus

Architect
Miller Howard

Environmental Design
Freehaus

Local Authority
West Oxfordshire County Council

Photography
Freehaus

Status
Construction

 

Related Projects