Architecture-London-Design-Freehaus-Hermanns-Berlin-Coworking-Cafe-Exterior-1.jpg
Architecture-London-Design-Freehaus-Hermanns-Berlin-Coworking-Cafe-Counter-3.jpg
Architecture-London-Design-Freehaus-Hermanns-Berlin-Coworking-Cafe-Communal-Table-1.jpg
Architecture-London-Design-Freehaus-Hermanns-Berlin-Coworking-Cafe-Counter-2.jpg

Hermann’s

We designed and led the delivery of Hermann’s, a new multi-functional co-working space centred around food innovation in the Mitte district of Berlin.

Working alongside internationally renowned German confectionery Bahlsen, the project was borne out of a desire to revisit the ethos of invention and experimentation, which has been present throughout its long and continuing history as a biscuit manufacturer family business.

Focusing on the activity of the individuals, the design language was deliberately pared back. Through a combination of niche spaces, reconfigurable furniture and opportunities for display and demonstration, the space functions as an environment for discussion, collaboration and innovation.

A consideration to transparency and openness runs as a common thread throughout the ground floor area. A meeting room within a central ‘greenhaus’ provides acoustic separation whilst maintaining a visual link with the main space. References to produce and horticulture enliven the space throughout, with high-level planting adding colour to the soft pastels of the interior. The basement level provides a darker, more intimate setting with lighting installations, patterned partitions and ceramic reliefs referencing the textures of the biscuit moulds of the wider Bahlsen heritage.

The centrepiece of the room is a 20 metres cast in situ concrete counter that threads through the columns within the space. Its minimal aesthetic and form references the original conveyor belt machines of Bahlsen’s Hanover-based factory.

Launched in June 2017, a unique programme of events has been curated in order to bolster this exciting platform within Berlin’s dynamic co-working scene.

Tags: Commercial, Workspace

Architecture-London-Design-Freehaus-Hermanns-Berlin-Coworking-Cafe-Kitchen-1.jpg
 
Architecture-London-Design-Freehaus-Hermanns-Berlin-Coworking-Cafe-Greenhouse-1.jpg
 
Architecture-London-Design-Freehaus-Hermanns-Berlin-Coworking-Cafe-Furniture-2.jpg
 Bespoke  Puzzle Table  nearly completed and ready to go!

Bespoke Puzzle Table nearly completed and ready to go!

 
Architecture-London-Design-Freehaus-Hermanns-Berlin-Coworking-Cafe-1.jpg
Architecture-London-Design-Freehaus-Hermanns-Berlin-Coworking-Cafe-Joinery-1.jpg
 Works commence on site!

Works commence on site!

 
Architecture-London-Design-Freehaus-Hermanns-Berlin-Coworking-Cafe-Toilet-1.jpg
 
Architecture-London-Design-Freehaus-Hermanns-Berlin-Coworking-Cafe-Lighting-1.jpg
 Hermann’s ground floor visualisation.

Hermann’s ground floor visualisation.

Architecture-London-Design-Freehaus-Hermanns-Berlin-Coworking-Cafe-Window-1.jpg

Client
Bahlsen

Architect and Lead Designer
Freehaus

Branding Designer
NERD Communications

Executive Architect
Michael Eschwe

Bespoke Joinery
Big Little Projects

Metalwork and Signage
Metlab

Concrete Counter
Studio Bali

Photography
Adam Luszniak

Status
Completed

 

Related Projects